Svenska

Finlands jubileumsår 2017 är en skattkammare med evenemang för alla campare och caravanare. Nordisk Camping Träff, det mest internationella camping träff i 2017, välkomnar dig i landet av midanattssol och blåa sjön. Evenemanget organiseras i Kokemäki 9.-15.7.2017, vilket betyder sex dagar och fem nätter fyllda med nya erfarenheter, intressant program och vänner från nära och fjärran.

Välkommen till Finland!

Finland är det lilla stora landet i Norden. Med tanke på kvadratkilometrarna eller antalet sjöar är Finland tämligen stort, ja nästan gigantiskt. Men invånare har vi endast knappa fem miljoner. Och bland dessa invånare i Finland, eller närmare bestämt bland de familjer som de bildar har vi lite mer än 100 000 karavanare och av dem är över 63 000 familjer medlemmar i centralorganisationen för campingturism SF Caravans klubbar. Så varför inte se på Finland ur karavanarnas, campingturisternas perspektiv den här gången?

Finland har hundratals campingområden. Det finns någonting för alla och alla smaker och vissa av dem döljer riktiga överraskningar. Det populäraste campingområdet ligger i Finlands huvudstad Helsingfors och heter Rastila. Rastila är ett utmärkt campingområde för många karavanare, både för dem som kommer med sista färjan från Tallinn eller som övernattar innan de går ombord på färjan till Travemünde på morgonen. Och tunnelbanan, den transporterar resenärerna direkt från porten till Rastila till stadskärnan i Helsingfors. Från Helsingfors till Pitkäjärvi i Kokemäki är det förresten omkring 200 km.

Campingområden i Finland bildar ett tämligen heltäckande nätverk. Men tyvärr är säsongen kort i Finland och många campingområden stänger sina portar redan i augusti. Men det finns ett alternativ, SF-Caravans medlemsklubbars egna områden som vanligtvis betjänar resenärerna året om, om än med begränsat utbud av service. Många av dessa områden beviljar medlemmar i SF-Caravans internationella systerorganisationer eller innehavare av CCI-kort rabatter. Och vanligtvis hittar man på finska campingområden alltid den berömda finska bastun, som är värd en upplevelse.

I Finland finns det många slags landskap med egna regionala specialiteter både i fråga om landskap och till exempel matkultur. I norr, där ser man de lappländska fjällen vid horisonten och renarna vandrar fritt. Den som är van vid bergiga landskap överraskas i Österbotten av det platta landskapet och västkustens skärgård med sina små byar bjuder på idylliska kustlandskap och traditionell skärgårdsmat. I de stora städerna, till exempel i Tammerfors på 100 km:s avstånd från Kokemäki eller i Åbo på 100 km:s avstånd från Kokemäki hittar resenärerna förutom det traditionella Finland också en ordentlig portion internationalism vid sidan om den traditionella finskheten. Men låt oss resa till Satakunta, för där ligger Kokemäki. Och Pitkäjärvi.

 

Välkommen till Satakunta!

Satakuntas rötter ligger i det finska urberget och har funnits redan före 1100-talet. Kokemäenjoki, eller Kumo älv, var länge en handelsförbindelse och till följd av landhöjningen har handelsrättigheter först utövats i Kokemäki, sedan i Ulvila och slutligen i Björneborg. Björneborg är landskapets största stad med över 83 000 invånare. Björneborg är känd för sin internationella festival Pori Jazz som för övrigt äger rum samtidigt som Nordisk Camping Träff och Nordic Rally. I Björneborg finns också den världsberömda badstranden Yyteri, soldyrkarnas paradis med en över 6 km lång strand med ren och finkornig sand, och en del av stranden är reserverad för naturister.

Den andra stora staden i landskapet är Raumo vars äldre stadsdel i trä hör till Unescos världsarv. Raumo ligger söder om Björneborg och stadens femstjärniga campingområde är tämligen populärt särskilt om somrarna. Spetsveckan som ordnas i månadsskiftet juli-augusti är ett omtyckt

evenemang i Raumo, medan ungdomen igen lockas till Raumo av RMJ, RaumanMerenJuhannus som på midsommaren samlar toppartister både för vänner av rockmusik och av rap/tekno/disco/dancemusik.

Satakunta med sina jämna åkrar är en av Finlands viljeförråd och man kan också säga att landskapet är Finlands sötaste, för huvuddelen av sockerbetorna som odlas i Finland odlas just i Satakunta. Här finns också Kokemäki vars föregångare lär vara Teljä handelsplats.

Satakunta har flera högklassiga campingområden där man tar hänsyn till husbilsresenärer. Förutom campingområdet Poroholma kan åtminstone nämnas Siikarantas natursköna campingområde på Reposaari (Räfsö) i Björneborg eller Kuninkaanlähde i Kankaanpää som bedrivs av karavanklubben.

 

Välkomna till Kokemäki! På basis av arkeologiska utgrävningar har det funnits bosättning i Kokemäki redan för 7000 år sedan. Man har också hittat fynd som visar på den gamla handelsplatsen Teljä, även om dessa inte helt har kunnat bekräftas. Men namnet Teljä återfinns i många affärers, föreningar och sällskaps namn i Kokemäki. Och handel ägnar man sig fortfarande åt i Kokemäki. I stadens centrum finns Finlands tre största affärskedjors butiker, det vill säga K- och S-Market och Lidl. I Kokemäki finns också specialaffärer som t.ex. Mikan Konemyynti som hör till hemteknikkedjan Veikon Kone. I Finland har statsägda Alko monopol på försäljningen av alkoholdrycker med över 4,7 % och i affärscentret i Kokemäki finns också Alkos butik som är öppen från måndag till lördag. I centrum ligger också några kebab-pizzerior och en ölrestaurang. Den bästa terrängen för den som vill röra på sig i Kokemäki med sina 7000 invånare ligger i Pitkäjärvi, ca 7 km från centrum.

 

Välkomna till Pitkäjärvi!

Pitkäjärvi är en oas i Kokemäki. En sjö med rent vatten, inga motorbåtar, fina stränder och även barnen har uppmärksammats. Lekplatser, campingområde, träffområde och ett idrottsinstitut med restauranger. Så ser det ut i Pitkäjärvi. Här har man campat i över 50 år då idrottslägret för ungdomar Pitkis-Sport årligen har slagit upp sina tält på träffområdet i juli. Från och med 1990-talet har Pitkäjärvi varit ett fritidscentrum med inkvartering, ishall, idrottsplatser, jordmånshall för golf och ypperlig terräng i miljön kring området. Man får emellertid inte heller glömma frisbee- eller diskgolf som är en mycket populär sysselsättning i Finland.

Fritidscentret i Pitkäjärvi erbjuder inkvartering på hostelnivå, bastu och en bra restaurang med utskänkningsrättigheter. Institutets terrass Weranda är känd för sitt sortiment av drycker, sin glada stämning och smakfulla maträtter och glassportioner.

Från Pitkäjärvi till Kokemäki centrum är det ca 7 km. Det går bra att ta sig dit med cykel längs den asfalterade cykelvägen. Landskapet kring Pitkäjärvi utgörs av typisk finsk moskog som domineras av tallar. Träffområdet sträcker sig delvis över idrotts- och sportplanerna. Terrängen lämpar sig även för tunga campingfordon och det finns en asfalterad väg ända fram.

Det är lätt att komma till Pitkäjärvi längs riksväg 2 (Helsingfors-Björneborg), riksväg 12 (Raumo-Tammerfors) och till exempel från hamnarna i Nådendal och Åbo.