Suomi

100-vuotias Suomi avaa porttinsa maailman leirintämatkailijoille 9.7.2017 Kokemäen Pitkäjärvellä. 6 päivää ja 5 yötä täynnä kotimaista kansainvälistä tunnelmaa, uusia ja vanhoja tuttuja kotoa ja kaukaa. Koe Kokemäki ja sen väki – kaikki ovat sydämellisesti tervetulleita, tämä on kesän leirintämatkailun kansainvälisin tapahtuma Suomessa!

Tervetuloa Suomeen!

Suomi on Pohjolan pieni suuri maa. Neliökilometreissä tai vaikka järvien määrässä Suomi on aika iso, jopa jättiläinen. Mutta asukkaita maassa on vain reilu viisi miljoonaa. Ja näistä Suomessa asuvista ihmisistä tai oikeammin ihmisten muodostamista perheistä karavaanareita on hiukan yli 100 000 ja heistä leirintämatkailijoiden keskusjärjestön SF-Caravanin klubeihin kuuluu yli 63 000 perhettä. Joten miksi emme katselisi tällä kertaa Suomea karavaanarin, leirintämatkailijan silmin?

Suomessa on satoja leirintäalueita. Ja niitä on joka lähtöön, jokaiseen makuun ja onpa niistä jokunen jotain aivan yllätyksellistäkin. Suosituin leirintäalue löytyy Suomen pääkaupungista Helsingistä ja sen nimi on Rastila. Rastila onkin monelle karavaanarille oiva leirintäalue, saapuupa matkailija sitten illan viimeisellä vuorolla Tallinnasta tai yöpyy ennen lähtöään Travemündeen aamun laivalla. Ja metro, se kuljettaa kulkijan aivan Rastilan leirintäalueen portilta Helsingin keskustaan. Helsingistä on muuten n. 200 km Kokemäen Pitkäjärvelle.

Suomen leirintäalueverkko on varsin kattava. Mutta valitettavasti sesonki Suomessa on lyhyt ja monet leirintäalueet sulkevat porttinsa jo elokuussa. Mutta olemassa on vaihtoehto, SF-Caravanin jäsenklubien omat alueet, jotka yleensä palvelevat matkailijoita ympäri vuoden, tosin osin rajoitetuilla palveluilla. Monet näistä alueista antavat alennuksen SF-Caravanin kansainvälisten sisarjärjestöjen jäsenille tai CCI kortilla. Ja yleensä suomalaiselta leirintäalueelta löytyy myös se kuuluisa suomalainen sauna, kokeilemisen arvoinen paikka.

Suomessa on monia maakuntia, joilla on omat maakunnalliset eronsa niin maiseman kuin myös vaikkapa ruoan suhteen. Pohjoisessa, Lapissa tunturit näkyvät taivaanrannassa ja porotokat kulkevat vapaina. Pohjanmaan tasaisuus yllättää vuorimaisemaan tottuneen ja länsirannikon saaristo pienine kylineen tarjoaa idyllisiä rantamaisemia ja perinteistä saaristolaisruokaa. Isoista kaupungeista, kuten Tampere, 100 km Kokemäeltä tai Turku, 100 km Kokemäeltä löytää matkailija perinteisen Suomen lisäksi aimo annoksen kansainvälisyyttä, perinteisen suomalaisuuden lisäksi. Mutta matkataanpa Satakuntaan, sillä siellä on Kokemäki. Ja Pitkäjärvi.

 

Tervetuloa Satakuntaan!

Satakunnalla on juuret Suomen peruskalliossa ja se on ollut olemassa jo ennen 1100-lukua. Kokemäenjoki on toiminut pitkään kauppaväylänä ja maankohoamisen seurauksena Kokemäen kauppaoikeudet ovat olleet aikanaan ensin Kokemäellä, sitten Ulvilassa ja viimeiseksi Porissa. Pori on maakunnan suurin kaupunki, jossa on yli 83000 asukasta. Pori tunnetaan kansainvälisestä Pori Jazz festivaalistaan, jota muuten vietetään samaan aikaan Nordisk Camping Träffin ja Nordic Rallyn kanssa. Porissa on myös maailman kuulu Yyterin uimaranta, yli 6 km pitkä puhdas, hienohiekkainen auringonpalvojien paratiisi, josta osa on varattu myös naturisteille.

Maakunnan toinen suuri kaupunki on Rauma, jonka puurakenteinen vanha kaupunki on Unescon maailmanperintökohde. Rauma sijaitsee Porin eteläpuolella ja sen viiden tähden leirintäalue on varsin suosittu varsinkin kesäaikaan. Heinä-elokuun taitteessa järjestettävä Pitsiviikko on tunnettu tapahtuma Raumalla, kun taas nuorisoa houkuttaa juhannuksena järjestettävä RMJ, RaumanMerenJuhannus joka kokoaa huippuartisteja niin rock- kuin rap/tekno/disco/dance-musiikin ystäville.

Satakunta tasaisine peltoineen on yksi Suomen vilja-aitoista ja voidaan myös todeta, että maakunta on Suomen makein, sillä pääosa Suomen sokerijuurikkaasta viljellään juuri Satakunnassa. Täältä löytyy myös Kokemäki, jonka edeltäjänä pidetään Teljän kauppapaikkaa.

Satakunnassa on useita laadukkaita leirintäalueita, joissa on otettu huomioon matkailuajoneuvon käyttäjät. Poroholman leirintäalueen lisäksi maininnan ansaitsevat ainakin Siikarannan luonnonkaunis leirintäalue Porin Reposaaressa tai karavaanariklubin ylläpitämä Kuninkaanlähde Kankaanpäässä.

 

Tervetuloa Kokemäelle!

Kokemäellä on ollut asutusta ja elämää jo 7000 vuotta sitten, noin arkeologisten kaivausten perusteella. Myös viitteitä vanhaan kauppapaikkaan Teljään on löydetty, tosin niiden vahvistamisen laita on niin ja näin. Mutta nimi Teljä toistuu aika monessa kokemäkeläisessä kaupan, seuran tai yhdistyksen nimessä. Ja kauppaa Kokemäellä tehdään edelleen. Kaupungin keskustasta löytyy kolmen Suomen suurimman kauppaketjun kaupat eli K- sekä S-Market ja Lidl. Kokemäeltä löytyy myös erikoiskauppoja, kuten kodintekniikkaketjuun Veikon Konemyynti kuuluva Mikan Konemyynti. Suomessa valtio-omisteisella Alkolla on monopoli yli 4,7% alkoholijuomien vähittäismyynnissä ja Kokemäen kauppakeskuksesta löytyy myös Alkon myymälä, joka on auki maanantaista lauantaihin. Keskustan tuntumassa on myös joitakin kebap-pizzerioita sekä olutravintoloita. 7000 asukkaan Kokemäen liikunnallisimmat maastot löytyvät Pitkäjärveltä, n. 7 km keskustasta.

 

Tervetuloa Pitkäjärvelle!

Pitkäjärvi on Kokemäen keidas. Puhdasvetinen järvi, ei moottoriveneitä, hyvät rannat ja myös lapset on huomioitu. Leikkipaikkoja, leirintäalue, suurleirialue ja urheiluopisto ravintoloineen. Sitä se on, Pitkäjärvi. Siellä on leiriydytty jo yli 50-vuotta, kun nuorten urheiluleiri Pitkis-Sport on vuosittain heinäkuussa pystyttänyt telttansa Suurleirialueelle. 1990 luvulta alkaen Pitkäjärvellä on ollut vapaa-ajankeskus majoitustiloineen, jäähalli, urheilukentät, golfin maapohjahalli sekä loistavat ulkoilumaastot alueen ympäristössä. Unohtaa ei saa myöskään Suomessa hyvin suosittua frisbee- eli disc-golfia.

Pitkäjärven Vapaa-ajankeskuksesta löytyy hostel-tasoista majoitustilaa, saunat sekä hyvä ruokaravintola täysin oikeuksin. Opiston terassi Weranda on tunnettu laajasta juomavalikoimastaan, iloisesta tunnelmastaan sekä maistuvista ruoka- ja jäätelöannoksistaan.

Pitkäjärveltä on Kokemäen keskustaan n. 7 km. Matka taittuu turvallisesti polkupyörällä asfaltoitua pyörätietä pitkin. Maastoltaan Pitkäjärvi on tyypillistä suomalaista kangasmetsää, jonka puuston enemmistö on mäntyä. Osittain suurleirialue rakentuu olemassa oleville liikunta- ja urheilukentille. Maasto soveltuu myös raskaille matkailuajoneuvoille ja perille johtaa asfaltoitu tie.

Pitkäjärvelle on helppo tulla valtatien 2 (Helsinki-Pori), valtatien 12 (Rauma-Tampere) kautta sekä esimerkiksi Naantalin tai Turun sataman kautta.