Kaikkea ilmaista

Karavaanari on kaikkien kaveri, lauloi Samuli Edelmann hupaisassa kesärallatuksessaan tuossa jokin aika sitten. Ja niinhän se on, vaikka joskus saattaa liikenteessä sellaisen takana hieman harmittaakin.

Mutta olettekos käyneet Australiassa karavaanaroimassa? Ja onkohan tuo edes oikea sana, “karavaanaroimassa”. No, kuitenkin, jos ette ole, niin kannattaa käydä. Siellä on nimittäin erinomaiset olosuhteet karavaanarille kulkea. Tiet ovat pitkiä ja suoria, joskus jopa sadan kilometrin mittaisia suoria, joka voi toisaalta olla jopa tylsääkin ajeltavaa. Ja ajeltavaa sieltä löytyykin. Australia on valtavan kokoinen pläntti siellä jossain kaukana ja etäisyydet ovat pitkiä. Siellä myös muuten ajetaan meidän näkökulmasta väärällä puolen tietä eli vasemmalla kaistalla, mikä saattaa hieman hämmentää ensikilometreillä, mutta kyllä siihenkin nopeasti tottuu. “Väärää” kaistaa enemmän haasteellista on se väärältä puolen autoa ajaminen. Sitä kun automaattisesti kuljettajana nouse aina pelkääjän paikalle istumaan, suomalaiseen autoiluun tottunut kun on.

Erityisen pitkiä etäisyydet ovat Länsi-Australiassa, jossa saattaa helposti ajaa useita tunteja keskellä aavikkoa ilman yhtään vastaantulijaa, kylää tai kaupunkia tai edes minkäänlaista elävää olentoa. Kenguruita ei tosin mielellään näekään ajaessaan, koska ne saattavat hypätä yllättäen auton eteen ja tehdä pahaakin jälkeä. Kengurukolarit ovat australialaisten vastine meidän suomalaisten hirvikolareille.

Mutta se mainitsemisen arvoinen hyvä puoli Australiassa ajelulle on se, että siellä on tiuhaan tahtiin ilmaisia leirintäalueita. Jos ostaa itselleen hyvän maantiekartan, se maksaa itsensä varsin nopeasti takaisin. Näistä kartoista kun löytyvät kaikki leirintäalueet, niin maksulliset kuin ilmaisetkin.

Ilmaisia leirintäalueita on monen tasoisia. Toiset ovat periaatteessa vain parkkipaikkoja, mutta joissain on tarjolla myös nuotiopaikkoja, WC-tiloja ja jopa juoksevaa vettä. Mahtavaa palvelua paikalliselta Team Ahmalta vai mikä se oli.

Ja australialaiset, ne on lunkia porukkaa.

Ilmaisia ämpäreitä ei ole vielä nähty australialaisilla leirintäalueilla jaettavan, mutta ehkä sinne tuhansien kilometrien päähän sellainenkin ihme joskus saadaan. Ja sitä myötenhän sinne sitten matkustavat myös kaikki suomalaiset, ilmaisen ämpärin perässä.

Kaikki mikä on ilmaista, kelpaa suomalaiselle. Sillä ei ole niin väliä, että tarvitseeko sitä ilmaista asiaa vai ei, mutta jos se on ilmaista, niin se on hyvä.

Jos jostain vain saisi ilmaista rahaa, niin kaikki olisi hyvin. Ihan suoraan rahaa ei vielä kukaan ole ainakaan kovin usein jakanut, mutta aina silloin tällöin löytyy joku netticasino ilmaista pelirahaa jakamaan. Ihan oikein luit. Voit saada rahaa pelattavaksesi täysin ilmaiseksi. Ja pelaamallahan sitä voi sitten voittaa. Jos et veikkaa et voi voittaa, kuten kotimaisella sanotaan. Mutta siellä ei tietenkään ilmaista pelirahaa saa, vaan pitää mennä rajojen ulkopuolelle, että näistä eduista pääsee nauttimaan. Eikä se edes sitten ole niin tavatonta, vaan yllättävän usein tuon kaltaisia tarjouksia tulee eteen, kun vähän jaksaa katsella.

Siinähän sitä voi alkaa samalla miettiä matkaa Australiaan, kun pelailee itselleen ilmaisella rahalla matkakassaa. Tietyissä osin Australiaa on aina lämmintä, mikä on varsin mukavaa hyiseen Pohjolaan tottuneelle suomalaiselle, eikä se talvikaan siellä juuri koskaan pudota lämpötilaa edes lähelle nollaa.

On muuten hyvä muistaa, että koska Australia sijaitsee aivan toisella puolella maapalloa kuin Suomi, siellä on myös aivan vastakkaiset vuodenajat. Tämä tarkoittaa sitä, että kun Suomessa on kesä - tai ainakin yrittää olla kesä, mutta sataa ja on kylmä koko ajan - Australiassa on tuolloin talvi. Mikä tosin varmaankin tarkoittaa sitä, että siellä on silti parempi keli kuin Suomessa. Ja kun aussit pääsevät nauttimaan kesästään, Suomea piinaa pitkä ja pimeä talvi.

15 nov 2017